Hatarapään sukkaprojekti - HELPOT pitkävartiset sukat
Oman makuuhuoneen rauhassa on kiva käpertyä sohvan nurkkaan neulomaan.

Näkökyvyn ja käsien kunnon niin salliessa tykkään neuloa. Se on sellaista puuhaa, minkä voi tehdä sohvannurkassa peittoon kääriytyneenä. En kuitenkaan pysty jaloillani pitkään olemaan, joten on keksittävä myös paljon sellaista tekemistä, mikä onnistuu istualtaan. Lukeminen olisi mieluisaa, mutten pysty kovin pitkään lukemaan, kun jo alkavat kirjaimet ja rivit hyppiä ja monistua silmissä. Kirjoja en siksi aloita ollenkaan. Lehtiä voin selailla, näen vähintäänkin kuvat ja otsikot. Näytöltä voi lukea ja kirjoittaa, kun aina voi suurentaa fonttia tarvittaessa. En kylläkään tykkää kirjoja tai lehtiä digitaalisena lukea. Blogeja selailen välillä, ja itse kirjoittelen. Kirjat nautin nykyään äänikirjoina, vaikka neuloessa.

Tämä pääkoppa kun ei nyt sairauden takia tunnu toimivan kunnolla, niin monista ennen ihan simppeleistä hommista on tullut yllättävän haasteellisia. Olen vuosikausia neulonut, mutta nykyään saatan oikeasti unohtaa vaikkapa, miten luodaan silmukoita, tai en kesken sukkaparin neulomisen muistakaan enää toisen sukan kohdalla, miten kantapää tehdään, vaikka ensimmäisen kantapää tuli sujuvasti valmiiksi. Voin todellakin unohtaa nostinko juuri viimeisen silmukan neulomatta, vai neuloinko sen. Näin minulle käy useasti. Virheitä ei parane tulla, sillä tuskin näen korjata niitä. Koska pää tekee tepposia jatkuvasti, sekä myös käsien toimivuus on huonoa, en voi aloittaa mitään monimutkaista kirjoneuletta. Niiden neulominen olisi varmaankin ylivoimainen haaste, eikä valmista tulisi. Ainakin se haastavuudessaan tuottaisi minulle todennäköisesti jäätävän kovaa väsymystä ja niin suurta stressiä, että kaikki MS-oireet yltyisivät.

Selviytyäkseni tehtävästä teen mahdollisimman simppeleitä neulomuksia. Sukkia on helppo tehdä. Niitä aina tarvitaan. Omatekoiset villasukat lahjapaketissa ilahduttavat varmasti ketä tahansa. Sukkamalli syntyy aina sitä parin ensimmäistä sukkaa tehdessä. Minun on pakko kirjata itselleni aina ylös, miten sen teen, sillä jälkimmäistä neuloessa en varsin varmasti enää muista. Enkä näe niin hyvin, että voisin valmiista työstä laskea silmukoita ja kerroksia tai tihrustaa missä kohtaa tuli kavennettua/levennettyä.

Jaan nyt tässä viimeisimmän tuotokseni ohjeet, sanoina ja kuvina. Voi olla, ettei kukaan muu ymmärrä noista itselleni tekemistäni taulukoista mitään, mutta laitetaan niitä nyt kumminkin tänne.

Ohjeet helppoihin pitkävartisiin sukkiin

Tein omaan jalkaani sopivat sukat (koko pieni 37), jotka sopivat myös meidän perheen vanhemmalle tyttöselle, joka varmaankin olisi tyytyväinen pehmeään joulupakettiin, kun tulee jouluna käymään. Ohje on siis koolle 37, mutta säätämällä silmukoiden ja kerrosten määrää, puikkojen paksuutta, ja tekemällä levennyksiä ja kavennuksia oman tarpeen mukaan, ohjetta voi soveltaa minkäkokoiseen sukkaan vain.

Lankana käytin Novitan 7 veljestä, puikot kokoa 3 1/2. Nykyisin lankavalikoimasta löytyy käteviä kirjolankoja, joiden väri vaihtelee pitkin kerää luoden kivoja raitoja ja kuvioita neulottavaan työhön. Tämä sopii minulle, niin ei tarvitse vaihtaa lankaa välillä. Mitä vähemmän liikkuvia osia, sen parempi ottaen huomioon tämän "sorminäppäryyden" ja jumittavat aivot. Tällä kertaa tein sukat 7 veljestä Napapiiri -langasta. Langan mukana on tarkemmat ohjeet, mitä tulee huomioida kirjolangasta neulottaessa. Sukkiin riitti vajaa kerä per sukka eli kaksi kerää riittää vähän isompiinkin sukkiin.


Varsi 

Varsi on niin pitkä, että taulukkoon tehty ohjekuvani näkyisi liian pienenä. Siksi en liitä sitä tähän ollenkaan. Tein ohjeet sanallisessa muodossa, niin ehkei kuvaa tarvitse nähdäkään.Kerrokset 1 - 10:

Luo 52 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle, 1. puikolle 16 s, muille puikoille 
12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina 4. ja 1. puikkojen välissä. Työtä neulotaan aina myötäpäivään tehtäessä suljettua neuletta. 
Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta (toistuvasti 2 s oikein, 2 s nurin)
10 kerrosta

Koska ensin tehdään joustinneuletta, kannattaa joka puikolla olla 4:llä jaollinen määrä silmukoita, jotta saa aina aloittaa puikon oikein neulomalla.

Jatka koko varsi suljettuna neuleena:

Kerrokset 11 - 15:


Siirrä silmukoita puikoilla siten, että 1. ja 4. puikoilla on 14 s, sekä 2. ja 3. puikoilla 
12 s. Tämä ei ole pakollista, mutta itseäni se selkeyttää. Reunimmaisten puikkojen silmukkamäärä vaihtelee levennysten ja kavennusten myötä. Kun keskimmäisille puikoille jättää sen määrän, mikä pitää olla jokaisella puikolla varren lopussa, on helppo seurata milloin on tehnyt kaikki kavennukset.

Neulo 5 kerrosta sileää neuletta. Tee levennykset 1. puikon ensimmäisen silmukan sekä 4. puikon toiseksi viimeisen silmukan kohdalla kerroksilla 12 ja 14. (Levennysohje: Neulo s edestä oikein tiputtamatta sitä puikolta, neulo sama s takaa oikein ja tiputa se puikolta.)


Kerrokset 16 - 29:

Neulo 1 kerros nurin, sitten 3 kerrosta sileää neuletta. Neulo tämän jälkeen 6 kerrosta joka toinen s oikein, joka toinen nurin. Neulo vielä 3 kerrosta sileää ja sen jälkeen 1 kerros nurin.

Kerrokset 30 - 35:

Neulo 6 kerrosta sileää neuletta.

Kerrokset 36 - 49:

Neulo kuten kerrokset 16 - 29.

Kerrokset 50 - 55:

Neulo 6 kerrosta sileää neuletta tehden kavennukset kerroksella 51.
(Kavennuksen ohje: Neulo kerroksen 1. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon lopussa ylivetokavennus, eli nosta 1 s oikein  neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli.)

Kerrokset 56 - 69:

Neulo kuten kerrokset 16 - 29 muutoin paitsi tee kavennukset kerroksella 67.

Kerrokset 70 - 89:

Neulo 20 kerrosta sileää neuletta. Tee kavennukset kerroksella 74. tämän viimeisen kavennuskerroksen jälkeen jokaisella puikolla on 12 s.

Kerrokset 90 - 116:

Neulo 1 kerros nurin, seuraava kerros oikein ja sen jälkeen 10 kerrosta joustinneuletta. Neulo 1 kerros oikein, seuraava kerros nurin ja sen jälkeen 13 kerrosta sileää neuletta. Neulo vielä 1. puikon silmukat 4. puikolle ja aloita kantatilkku.


Vahvennettu kantapää KANTATILKKU

Jätä 2. ja 3. puikkojen silmukat lepäämään. Neulo kantapää pelkästään 4. puikolla olevilla silmukoilla (24 kpl) tasona sukan sisäpuolelta aloittaen. Tasona neulottaessa neulominen aloitetaan aina oikeasta reunasta, ja työ käännetään jokaisen kerroksen jälkeen.

Kerrokset 1 - 2:

Aloita kantatilkun neulominen työn nurjalta puolelta (sukan sisäpuolelta). Nosta 1 s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. 

Käännä työ, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 s oikein ja jatka tätä vuorottelua kerroksen loppuun. 

Kerrokset 3 - 25:

Toista kerroksia 1 - 2 yhteensä 12 kertaa kunnes kantalapussa on 24 kerrosta. Neulo vielä nurjan puolen kerros.


KANTAPOHJAN KAVENNUKSET

Kerrokset 26 - 41:

Neulo työn oikealla puolella jatkaen 15 s samaa vahvennettua neuletta (ks. krs 2) kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s oikein  neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Jätä loput silmukat puikolle ns. sivusilmukoiksi. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen. Jätä loput s sivusilmukoiksi puikolle ja käännä työ. Neulo vahvennettua neuletta 7 s ja tee seuraavaksi ylivetokavennus. Käännä työ ja toista em. kahta kerrosta kunnes sivusilmukat loppuvat ja jäljellä on enää keskiryhmän 8 silmukkaa. 

Poimi molemmilta puolilta vapaille puikoille kantalapun reunasta 12 s sekä puikkojen välistä yhdet silmukat. Nyt 1. ja 4. puikoilla on molemmilla 14 poimittua silmukkaa.

Neulo 4. puikolle keskiryhmän 8 silmukasta 4 oikein. Siirrä loput 4 s puikolle 1. Nyt työ on valmis jalkaterän neulomista varten. Myös 2. ja 3. puikot otetaan taas käyttöön. Työ jatkuu suljettuna neuleena. Kerros vaihtuu edelleen aina puikkojen 4. ja 1. välissä.


Jalkaterä
Kerros 117:

Jatka kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena sileää neuletta. Aloita neulomalla 1. puikon 4 ensimmäistä s oikein ja loput 14 (nostettua) s kiertäen oikein. Neulo vielä 2. puikon ensimmäinen s oikein puikolle 1. Jatka neulomalla puikkojen 2. ja 3. silmukat oikein. Neulo 4. puikon 14 ensimmäistä (nostettua) s kiertäen oikein ja neulo vielä puikon viimeiset 4 s oikein. Siirrä 3. puikon viimeinen s puikolle 4. Nyt 1. ja 4. puikoilla on molemmilla 19 s, sekä 2. ja 3. puikoilla 11 s molemmilla. Kun keskimmäisille puikoille jättää sen määrän, mikä pitää olla jokaisella puikolla kiilakavennusten jälkeen, on helppo seurata milloin on tehnyt kaikki kavennukset.

Kerrokset 118 - 142:

Aloita kiilakavennukset ja jatka niitä kunnes kaikilla puikoilla on 11 silmukkaa:

Jatka sileää neuletta suljettuna. Neulo 1. puikon lopussa 2 viimeistä s oikein yhteen ja 4. puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo ensimmäisen kavennuskerroksen jälkeen yksi välikerros. Tee kiilakavennukset aina kavennuskierroksella kuten edellä. Neulo toisen ja kolmannen kavennuskerroksen jälkeen 2 välikerrosta. Neulo lppujen kavennuskerrosten väliin aina 3 kerrosta. Jatka kavennuksia kunnes kaikilla puikoilla on 11 s.

Kerrokset 143 - 157:

Neulo sileää neuletta 15 kerrosta (tai kunnes pikkuvarvas peittyy).


Kerrokset 158 - 170:

Jatka sileän neulomista ja aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein. 2. ja 4. puikkojen alussa neulo 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kärkikavennukset joka 2. kerros siihen asti kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee siitä eteenpäin kavennukset joka kerroksella kunnes on jäljellä yhteensä 8 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. 

Höyrytä sukat kevyesti ja vetäise ne jalkaan tai lahjapakettiin.

Kommentit

  1. Paras ohje heittämällä tähän mennessä. Neulonut monet jo tällä ohjeella.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti