Tarjoushaukan lihapatojen äärellä mietintöjä ruokavaliosta


Minulla on tapana käydä kaupassa aina iltaisin. Sama tapa oli jo aiemminkin, mutta varsinkin nyt olen usein iltaisin paremmassa kunnossa kuin aamuisin tai päivisin. Hyödynnän kaupan ilta-alennuksia aina, kun löytyy sopivia ruokatarpeita punalappuisina. Ne ovat yhdeksän jälkeen 60 % alennuksessa. Ruokaideat siis syntyvät vasta siellä kaupassa sen mukaan, mitä on tyrkyssä. Lihoja on tullut ostettua myös pakastimeen. 

Nyt joku sitten ajattelee, että minun pitäisi välttää lihan syömistä. No, olen lihansyöjä, aina ollut, enkä tule muuksi muuttumaan. Toki syön paljon myös kasviksia. Käytän niitä sekä ruuassa/lisukkeessa että tuoreena salaatissa. Syön myös mielelläni kalaa ja kanaa. Marjat ja hedelmät maistuvat kauralesepuuron tai jogurtin kanssa tai smoothiessa. Kauraleipää on aina kaapissa. Juomista maistuvat lähinnä vesi ja kahvi, molempia paljon. Saunoessa maistuu se saunaolut. Herkutteluun syön jäätelöä. Ei ole Valion nougat-kermajäätelön voittanutta! Sitä meillä kuluu noin litra päivässä. Tätä ruokavaliojuttua käytiin sairaalassa jo vähän läpi, että millainen sen tulisi olla. En ole tehnyt muutoksia, sillä syön monipuolisesti, teen ruuat itse eli en käytä valmisruokia enkä puolivalmisteita, pikaruoka ja einekset eivät kuulu ruokavaliooni, en harrasta suolaisia herkkuja, en pullaa tai leivoksia, enkä karkkia. Satunnainen suklaapala ja se jokapäiväinen jäätelöannos riittävät minun herkuttelunälkääni, hyvän ruuan lisäksi. D-vitamiinia aloin nyt popsia, kun se on niin äärimmäisen tärkeää MS-tautia sairastavalle. Uskoisin että riittävän terveellisellä linjalla mennään mitä ruokaan tulee. Lihaa ja juustoa minua kehoitettiin välttämään, mutta enpä ajatellut niitä kiellettyjen listalle siirtää.

Eilen tuli ostettua possunfileviipaleita 1,2 kg. Koko satsi maksoi 5,75 €. Maustamattomia. En ostele valmiiksi maustettuja, koska itse maustaen tulee parempaa ja saa maustaa fiilikseen sopivasti. Tänään paistoin ne ruuaksi kermaisen kastikkeen kanssa. Lisukkeeksi tein uunijuureksia. 

Koska kädet ei ollut parhaassa pilkkomiskunnossa, ja olin yksin kotona, käytin kaupan pakastealtaasta uunijuurespussin, niiden sekaan pilkoin kunnon kasan puikulaperunoita kuorineen. Tilkka öljyä kulhoon ja sopivat mausteet (suola, pippuri, valkosipuli meni tällä kertaa), sekaan perunat ja juurekset, kansi päällä ravistelu, että maustui kauttaaltaan. Sitten uunipellille levitys ja uuniin paistumaan 225 asteeseen. 

Lihaviipaleet maustoin kevyesti suolalla ja pippurilla odottamaan paistamista. Kaadoin ruokakerman kattilaan, sekaan juustoraastetta ja koskenlaskija voimakasta, kasvisfondia, sinappia, pippuria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, grillausmaustetta sekä maistamisen jälkeen ripaus sokeria. Sekoitus ja kuumennus kiehuvaksi, ja hetken sai kiehua kasaan. Esipaistoin lihoja nopeasti kuumalla pannulla voissa saamassa väriä, ladoin ne uunivuokaan, kaadoin kermakastikkeen lihojen päälle, tiputin uunin lämpötilan 200 asteeseen ja vuoka samaan uuniin juuresten kanssa. Kymmenisen minuuttia, ja ruoka oli valmis. Ja hyvää tuli!Kommentit