Influenssarokotus


                     

Tänään ja huomenna on meidän terveysasemalla influenssarokotukset. Käytiin tyttären kanssa jo hakemassa. Mies menee huomenna. Koska kuulun riskiryhmään, saan rokotteen ilmaiseksi. Myös läheiseni saavat, sillä itselleni rokotuksen teho on lääkitykseni vuoksi heikko. Minun olisi kuitenkin tärkeä tuolta sairastumiselta välttyä ja vastustuskykyni on lääkkeiden myötä alentunut roimasti, joten perheenjäsenen sairastuessa tauti todennäköisesti tarttuisi minullekin. En todellakaan halua samanlaista kärsimystä kuin minkä viimetalvinen influenssa minulle aiheutti. Influenssa tuskin on ihan pikkujuttu terveellekään, mutta minulla MS tekee sairastamisesta hankalampaa, ja pahin asia on se, miten sairastaminen vaikuttaa MSään. Uuden pahenemisvaiheen käynnistyminen siitä on hyvinkin todennäklisesti edessä, kuten kävi helmikuussa. Fatiikki vaivaa ihan ilman ylimääräisiä sairauksiakin niin pahasti, että vie toimintakyvyn totaalisesti, joten en kaipaa influenssaa sitä pahentamaan. Myös toipuminen influenssasta olisi minulle vaikeampaa kuin terveelle ihmiselle. 

En ole aiemmin ottanut influenssarokotetta. Ja tokihan siitä ei voi rokotuksesta huolimatta mennä takuuseen, ettei sairastuisi. Rokotus on kuitenkin sinänsä aika riskitön. Joku saa allergisen reaktion, mutta esimerkiksi itse influenssaa rokotteesta ei voi saada, sillä se ei sisällä elävää taudinaiheuttajaa. Minulla pistoskohtaa kirveli puolisen tuntia, ja nyt se on enää hieman arka, jos sitä painaa sormella. Otin rokotuksen aamulla, eikä ainakaan nyt iltaan mennessä ole tullut mitään outoja oloja. Sinänsähän tuo rokotus voi olla MSää sairastavalle jo rankka kokemus ja aiheuttaa jotain oireilua, kuumeilua, väsymystä tai esim. MS-oireiden voimistumista, etenkin jos stressaa sitä rokottamista. Stressi on meille vielä suurempi vihollinen kuin muille. Minä en rokotusta stressannut ja toivottavasti vältytään influenssalta koko perhe!

**********************************

Ja hei, sinä joka olet perusterve ihminen, etkä halua ottaa influenssarokotetta sen vuoksi, ettei se välttämättä estä sitten juuri sitä liikkeellä olevaa influenssaa sinuun iskemästä, ja koet että voit turvallisesti vain sairastaa influenssan, joten et senkään vuoksi mielestäsi tarvitse rokotusta: 

Ota huomioon, että meitä on paljon, joille influenssa voi olla hengenvaarallinen tai ainakin todella vaikea ja pitkäkestoinen, mahdollisesti sairaalahoitoa vaativa, sekä meidän elämäämme jo ennestään vaikeuttavaa pitkäaikaissairautta pysyvästi pahentava, vakava sairaus. Tämän lisäksi sairautemme/lääkityksemme takia monella meistä on elimistön oma puolustuskyky niin heikko, että riski saada tartunta ja sairastua vakavasti on suuri. Kun emme kuitenkaan voi elää eristyksissä, vaan liikumme samoissa paikoissa muiden ihmisten kanssa, olisi todella paljon turvallisempaa, jos ihmiset olisi rokotettu. Vaikka sinä itse rokotuksesta huolimatta sairastuisit, olisi influenssasi rokotuksen ansiosta lievempi, ja myös todennäköisyys tartuttaa se muille pienempi. 

Olisiko sinusta mukava viettää koko pitkä influenssakausi kotona? Olla käymättä missään, missä voi joutua tekemisiin muiden ihmisten kanssa? Emme me valitettavasti voi toimia niin, sillä eihän eristyksissä eläminen tee ihmiselle hyvää. Ihmisillä on kuitenkin sosiaalisia tarpeita. Ihmisiä ne sairaat ja vanhuksetkin ovat. Minulle ainakin tuo pelko influenssasta on todellinen. Viime talvena jo kävi todella huonosti. Ennen influenssaa olin oireeton, nyt alkaa invaliditeettiprosentti olla jo aika korkealla. Nyt aloitettu lääkitykseni tulee ajamaan immuunijärjestelmäni alas, jotta se sen jälkeen voi pikkuhiljaa yrittää korjaantua, sillä tällä hetkellä se toimii väärin tekemällä tuhoja keskushermostolleni. Ja jokatapauksessa, vaikken kävisi missään muualla, joudun todella usein käymään sairaalassa, mikä on täynnä ihmisiä. 

Ainakin mikäli työskentelet sairaiden, vanhusten tai lasten parissa, mieti oikeasti, mitä teet, jos kieltäydyt rokotteesta. Valinta on sinun. Ja se valinta voi vaikuttaa isosti muiden ihmisten terveyteen, vaikka vaikutus omaan terveyteesi sillä on pieni. Haluatko ottaa omatunnollesi sen, että mahdollisesti aiheutat muiden elämälle suurta vahinkoa?






Kommentit