EDIT 27.02.2019: Meni vielä yksi juttu pieleen. Maskussa huomasivat ja Kelalta haettiin uusi päätös. Maskun kuntoutusjaksot ovat 16 päivän pituisia, mutta Kela myönsi päätöksessään vain 15 vrk... |
Kuntoutushakemus
Joulukuun 10. päivä kävin kuntoutusohjaajan kanssa täyttämässä hakemuksen harkinnanvaraiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen. Kuntoutusta haettiin Kelasta.
Mutkia matkassa
Kaikki ei mennyt ihan kuin Stömsössä hakemuksen kanssa. Hakemus kyllä oli mennyt Kelaan 17.12. mutta kun 3.1. soitin Kelaan ihmetellessäni, kun ei sairauspäivärahani jatkosta ollut tullut mitään päätöstä, kävi ilmi etteivät kuntoutushakemuksen liitteeksi tarkoitettu lääkärinlausunto ja sen liitteet olleet saapuneet ollenkaan Kelaan. Saman lausunnon piti myös olla sairauspäivärahan jatkoa varten. Sairaalasta oli luvattu nämä lähettää suoraan Kelaan. Soitin ihmeissäni neuron polille, että eivätkö he olleetkaan niitä lähettäneet. Oli kuitenkin kulunut jo melkein kuukausi hakemukseni tekemisestä. Sieltä vastattiin, että eivät ole lähteneet, koska paperit ovat edelleen lääkärin pöydällä odottamassa allekirjoitusta, ja lääkäri on ollut lomalla 17.12. alkaen ja palaisi töihin 7.1. Kummalliseksi tämän kertomuksen teki se, että minulla oli 10.12. soittoaika lääkärille, joka silloin sanoi ne kirjoittavansa. Lisäksi jouduin joulua edeltävällä viikolla olemaan useamman kerran yhteydessä polille oireideni pahenemisen vuoksi, ja silloin minulle sieltä myös varmistettiin, että paperit on lähetetty Kelaan. No eipä ollutkaan. Eikä sieltä myöskään oltu varattu minulle aikaa neurologille, vaikka hän oli 10.12. kirjannut ohjeen, että minulle pitää mahdollisimman pian lähettää uusi aika, koska marraskuun lopulle varattu aika peruuntui lääkärin sairastumisen takia. Nyt minulle sitten annettiin samantien aika 7.1. jotta saisin sitten heti allekirjoitetun lääkärinlausunnon mukaani skannattavaksi Kelaan saman tien.
Ja eihän vieläkään sitten ihan saavuttu Stömsöhön asti! Lääkäri unohti antaa ne liitteet mukaani, joten laittoivat sitten kirjepostissa liitteet sairaalasta käsin sinne Kelaan. Muutaman päivän päästä soitin Kelaan varmistaakseni, että kaikki paperit ovat varmasti menneet perille. Yllätykseni oli aikamoinen, kun sieltä sanottiin, että sairauspäivärahaa ja työkyvyttömyyseläkettä varten oli lausunnot saapuneet, joten ne molemmat oli laitettu käsittelyyn, mutta kuntoutuksen hakemista varten ei vieläkään ollut lääkärinlaisuntoa (????). Yritin siinä sitten virkailijalle selvittää, että sama lausunto oli kirjoitettu sairauspäivärahaa ja kuntoutusta varten, ja etten missään vaiheessa edes ole hakenut eläkettä.
Kävi ilmi, että lausunnossa oli mennyt ruksi epähuomiossa väärään paikkaan, eli olisi pitänyt ruksia kohta kuntoutus, mutta rasti oli laitettu seuraavaan kohtaan, missä luki että lausunto on työkyvyttömyyseläkettä/kuntoutustukea varten. Varmaan nuo menee helposti sekaisin, kun siellä se sana kuntoutus kuitenkin on, mutta kuntoutustuki tarkoittaa määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä. Kysyin kelan virkailijalta, eikö tuo lausunto nyt kelpaisi kuntoutushakemuksen käsittelyyn, sillä lausunnossa kuitenkin lukee suomeksi, että haetaan harkinnanvaraista kuntoutusta Maskussa. Ei kuulema käy, pitää olla ruksittuna oikea kohta. Kelantäti ei suostunut itse ruksia lisäämään, eli minä jouduin jälleen soittamaan neuron polille, että lähettäisivät uuden paperin. Onneksi Kelasta sitten kuitenkin jo tänään soitti toinen virkailija kertoakseen, että hän on käsittelemässä kuntoutushakemustani, eikä haittaa vaikka ruksi on mennyt väärään paikkaan. Hän sanoi tekevänsä myönteisen päätöksen, jonka ehtii saamaan valmiiksi varmaankin huomenna. Aikamoisen sähellyksen säestämänä pääsen kuin pääsenkin siis kuntoutukseen!
Miksi harkinnanvarainen yksilökuntoutus?
Odotan innolla, että pääsen sinne Maskuun. Itsekin halusin nimenomaan sinne, mutta en ollut paikkaa edes ottanut puheeksi neurologin kanssa. Silti hän oli kirjoittanut kuntoutussuunnitelmaan, että haetaan nimenomaan Maskuun harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen. Koska Maskun halusin paikaksi, oli pakko hakea tätä harkinnanvaraista kuntoutusta sen vuoksi, ettei Maskuun enää tänä vuonna pääse suomenkieliseen vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Syynä on Kelan kilpailutukset, jotka ovat saaneet aikaan runsaasti kritiikkiä. Sitä ei turhaan kutsuta vaativaksi lääkinnälliseksi kuntoutukseksi, vaan MS-tautia sairastavien kuntoutus on vaativaa. Se vaatisi palveluntarjoajalta pitkää kokemusta ja laajaa erityisasiantuntemusta tästä sairaudesta ja meistä mäsäläisistä. Siellä täytyisi olla useita eri ammattilaisia, jotka todella osaavat hommansa. Tarvitaan mm. neurologia, fysioterapeuttia, toimintaterapeuttia, psykologia, puheterapeuttia, urologia jne. Maskun neurologinen kuntoutuskeskus on nimenomaan Suomen suurin yksinomaan neurologisten sairauksien kuntoutukseen erikoistunut keskus, jolla on vuosikymmenien kokemus. MS-taudilla on niin monet kasvot, että on vaikea edes selittää, miten paljon vaatii kokemusta sen parissa, ennenkuin on edes jonkinlainen käsitys siitä, minkälaista sen kanssa on elää ja mitkä keinot auttavat elämään sen kanssa, millaisia oireita se voi aiheuttaa, mikä niihin oireisiin mahdollisesti voi auttaa jne. Sitä ei kertakaikkiaan vaan voi oppia kirjoista lukemalla. Itse olen vielä ihan noviisi tässä sairastamisessa, ja vaikka olenkin riesakseni saanut kattavan setin oireita, en vielä tunne tätä sairautta kunnolla, enkä koskaan voi kokonaan tunteakaan, vaan se tulee yllättämään minut vielä monta kertaa. Jokainen päivä on erilainen. En voi myöskään suoraan verrata kokemuksiani toisen mäsäläisen kanssa, paitsi että minun sairauteni on erilainen eri päivinä, se myös on erilainen eri sairastajien välillä.
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutus
Ja nyt minä karkasin aiheesta, eli siitä Kelan kilpailutuksesta. Nykyään Kela on muuttanut kilpailutustaan siten, että ammattitaidon painoarvo on 20 %, hinnan 80 % (Ennen tämä ollut 50 - 50.) Masku siis hävisi tämän kilpailutuksen, käsittääkseni vielä jonkun ihan naurettavan pienen hintaeron vuoksi. No, minun mielipiteeni on se, että hinnansäästöä ei todellisuudessa tule, kun kuntoutuksen taso laskee. Koska toimintakykymme ylläpitäminen vaatii kuntoutusta, tulee tässä käymään siten, että yhä nopeammin yhä useamman mäsän toimintakyky heikkenee, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että tullaan tarvitsemaan enemmän terveydenhuollon palveluita ja lääkkeitä, myös sairauslomat ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen lisääntyy. Ei tarvitse suurtakaan älykkyyskapasiteettia sen ymmärtämiseen, että kaikki tämä lisää kustannuksia moninkertaisesti verrattuna siihen muutamaan euroon, millä taattaisiin paras mahdollinen kuntoutus. Lue tämän jutun lopusta, miten laki velvoittaa Kelaa järjestämään vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kilpailutukset Kela teki hankintalain mukaisesti. Lakia varmasti noudatettiin, mutta luultavasti laki antaa Kelalle mahdollisuuden päättää esim. miten hinnan ja laadun painoarvot jakaantuvat (tämä ei ole tarkistettua faktatietoa, vaan muistelen näin jostain lukeneeni). Hankintalain tavoite on tehostaa varojen käyttöä, mutta yhtälailla myös edistää laadukkaiden hankintojen tekemistä. En ole hankintalakiin itse perehtynyt, mutta mielipiteeni on, että jos lakia noudattamalla joudutaan tekemään järjettömyyksiä, pitää lakia muuttaa.Mitä odotan kuntoutukselta?
Uskon että saan omasta kuntoutuksestani paljon hyötyä. Täytyy koittaa muistaa kirjata itselleen ylös, mitä haluan kuntoutukselta, jotta muistan pyytää siellä sitten apua juuri tarvitsemiini asioihin. Minun on tehtävä oma osuuteni, jotta saan kuntoutuksesta parhaan mahdollisen hyödyn. Itse kuitenkin olen oman mäsäni paras asiantuntija. Toivottavasti ainakin saan siellä kunnolla opastusta liikkumisen apuvälineisiin liittyen. Tässä on nimittäin varmaan pakko yrittää sopeutua ajatukseen siitä, että käyttäisin mahdollisesti rollaattoria ja pyörätuolia. Itselle on jotenkin henkisesti liian kova paikka se, että niitä ottaisin käyttöön. Järki kyllä jo kertoo minulle, että niiden avulla ehkä pystyisin parantamaan elämänlaatuani, sillä pystyisin ns. laajentamaan reviiriäni. Tarkoitan tällä sitä, että pystyisin liikkumaan vapaammin, sillä nyt kun liikun kävellen omin jaloin, en pysty menemään mihinkään, missä täytyisi olla vähänkin pidempään. En kykene seisomaan paikallani enää paria minuuttia pidempään, ja sekin on jalkojen kannalta tuskaista. Kävely on hidasta ja tarvitsen tukea etten kaadu. Lisäksi voimat loppuvat tosi hyvänäkin päivänä sauvojen kanssa kävellessä parin kilometrin jälkeen, ja ilman sauvoja olisin nurin enkä pääsisi omin avuin takaisin pystyyn. Yleensä tarvitsen lepotauon jo paljon lyhyemmän matkan jälkeen. Eihän sitä pyörätuolia tai rollaattoria tarvitse käyttää kuin tilanteissa, jolloin siitä on apua. Täytyisi tästä asiasta keskustella jonkun sellaisen kanssa, jolla on kokemusta niiden käytöstä. Missä pitää niitä silloin kun niitä ei tarvitse, missä tilanteissa käyttää, miten niitä käytetään, millainen olisi itselle sopiva, millaisia on tarjolla jne. Kysymyslista on pitkä. Pitäisi päästä "koeajolle", kun ei niistä ole mitään kokemusta. Apuvälinetietouden lisäksi mielessäni on pitkä lista itse kuntoutukselle asettamistani tavotteista. Teen niistä varmasti myöhemmin oman juttunsa blogiin. Viimeistään sitten, kun olen jo käynyt Maskussa. Sieltä ollaan minuun yhteydessä lähiaikoina. Kerron sitten, kun tiedän tarkemmin milloin oma kuntoutusjaksoni on.
*******************
*******************
Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista
Kokosin tähän laista muutaman pykälän, mistä käy ilmi kenelle Kelan pitää lain mukaan järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, ja miten se lain mukaan pitäisi toteuttaa.
1 §
Lain tarkoitus
Kansaneläkelaitos järjestää ja korvaa kuntoutusta sekä turvaa kuntoutujan toimeentuloa kuntoutuksen aikana tämän lain mukaisesti.
2 §
Lain soveltamisala
Tämän lain mukaisia etuuksia myönnetään sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaisesti vakuutetulle.
9 § (20.2.2015/145)
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen järjestäminen
Alle 65-vuotiaalla vakuutetulla, joka ei ole julkisessa laitoshoidossa, on oikeus saada hyvän kuntoutuskäytännön mukaista vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta työstä, opiskelusta tai muista arjen toiminnoista suoriutumista ja osallistumista varten, jos:
1) hänellä on sairaus tai vamma sekä sairauteen tai vammaan liittyvä suoritus- ja osallistumisrajoite, josta aiheutuu vähintään vuoden kestävä kuntoutustarve;
2) 1 kohdassa tarkoitettu rajoite on niin suuri, että hänellä on sen vuoksi huomattavia vaikeuksia arjen toiminnoista suoriutumisessa ja osallistumisessa kotona, opiskelussa, työelämässä tai muissa elämäntilanteissa julkisen laitoshoidon ulkopuolella; sekä
3) vaativa lääkinnällinen kuntoutus on perustellusti tarpeen mahdollistamaan vakuutetun arjen toiminnoista suoriutumista ja osallistumista.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tarpeen arviossa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon vakuutetun toimintakykyyn vaikuttavat tekijät, joita ovat lääketieteellinen terveydentila, kehon rakenteet ja toiminnot, suoritukset, osallistuminen sekä yksilö- ja ympäristötekijät.
Kansaneläkelaitos ei järjestä sairaanhoitoon välittömästi liittyvää lääkinnällistä kuntoutusta. Kansaneläkelaitos ei myöskään järjestä kuntoutuksena toimintaa, jonka tavoitteet ovat ainoastaan hoidollisia.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tulee perustua hyvän kuntoutuskäytännön mukaiseen kirjalliseen kuntoutussuunnitelmaan. Suunnitelma laaditaan kuntoutujan hoidosta vastaavassa julkisen terveydenhuollon yksikössä kuntoutujan kanssa taikka kuntoutujan sekä hänen omaisensa tai muun läheisensä kanssa vähintään yhdeksi vuodeksi ja enintään kolmeksi vuodeksi. Kuntoutussuunnitelma toimitetaan maksutta Kansaneläkelaitokselle.
10 § (20.2.2015/145)
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen sisältö
Kansaneläkelaitos järjestää 9 §:ssä tarkoitettuna vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena terapioita ja moniammatillisia kuntoutuspalveluja. Terapioiden ja moniammatillisten kuntoutuspalvelujen tulee olla hyvän kuntoutuskäytännön mukaisia sekä perustua erityisasiantuntemukseen ja tarpeelliseen yhteistyöhön.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua yhteistyötä kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja kuntoutumisen varmistamiseksi tehdään kuntoutujan omaisten ja muiden läheisten sekä kuntoutujan kannalta tarpeellisten ammattihenkilöiden ja toimijoiden kanssa.
Kuntoutusta voidaan toteuttaa kotikäyntinä kuntoutujan arjen ympäristössä, jos se on tarpeen kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamisen ja vaikuttavuuden kannalta tai kuntoutujan terveydentilan perusteella taikka kuntoutujalle matkasta aiheutuvan rasittavuuden perusteella.
Omaisten ja muiden läheisten sekä tarpeellisten ammattihenkilöiden ja toimijoiden ohjausta tehdään terapioiden yhteydessä. Lisäksi Kansaneläkelaitos voi järjestää erityisistä syistä omaisen tai muun läheisen ohjauskäyntejä kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kansaneläkelaitos voi myös järjestää omaisen tai muun läheisen osallistumisen moniammatillisiin kuntoutuspalveluihin, jos se on perustellusti tarpeen kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Yleiset säännökset
1 §
Lain tarkoitus
Kansaneläkelaitos järjestää ja korvaa kuntoutusta sekä turvaa kuntoutujan toimeentuloa kuntoutuksen aikana tämän lain mukaisesti.
2 §
Lain soveltamisala
Tämän lain mukaisia etuuksia myönnetään sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaisesti vakuutetulle.
9 § (20.2.2015/145)
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen järjestäminen
Alle 65-vuotiaalla vakuutetulla, joka ei ole julkisessa laitoshoidossa, on oikeus saada hyvän kuntoutuskäytännön mukaista vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta työstä, opiskelusta tai muista arjen toiminnoista suoriutumista ja osallistumista varten, jos:
1) hänellä on sairaus tai vamma sekä sairauteen tai vammaan liittyvä suoritus- ja osallistumisrajoite, josta aiheutuu vähintään vuoden kestävä kuntoutustarve;
2) 1 kohdassa tarkoitettu rajoite on niin suuri, että hänellä on sen vuoksi huomattavia vaikeuksia arjen toiminnoista suoriutumisessa ja osallistumisessa kotona, opiskelussa, työelämässä tai muissa elämäntilanteissa julkisen laitoshoidon ulkopuolella; sekä
3) vaativa lääkinnällinen kuntoutus on perustellusti tarpeen mahdollistamaan vakuutetun arjen toiminnoista suoriutumista ja osallistumista.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tarpeen arviossa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon vakuutetun toimintakykyyn vaikuttavat tekijät, joita ovat lääketieteellinen terveydentila, kehon rakenteet ja toiminnot, suoritukset, osallistuminen sekä yksilö- ja ympäristötekijät.
Kansaneläkelaitos ei järjestä sairaanhoitoon välittömästi liittyvää lääkinnällistä kuntoutusta. Kansaneläkelaitos ei myöskään järjestä kuntoutuksena toimintaa, jonka tavoitteet ovat ainoastaan hoidollisia.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tulee perustua hyvän kuntoutuskäytännön mukaiseen kirjalliseen kuntoutussuunnitelmaan. Suunnitelma laaditaan kuntoutujan hoidosta vastaavassa julkisen terveydenhuollon yksikössä kuntoutujan kanssa taikka kuntoutujan sekä hänen omaisensa tai muun läheisensä kanssa vähintään yhdeksi vuodeksi ja enintään kolmeksi vuodeksi. Kuntoutussuunnitelma toimitetaan maksutta Kansaneläkelaitokselle.
10 § (20.2.2015/145)
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen sisältö
Kansaneläkelaitos järjestää 9 §:ssä tarkoitettuna vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena terapioita ja moniammatillisia kuntoutuspalveluja. Terapioiden ja moniammatillisten kuntoutuspalvelujen tulee olla hyvän kuntoutuskäytännön mukaisia sekä perustua erityisasiantuntemukseen ja tarpeelliseen yhteistyöhön.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua yhteistyötä kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja kuntoutumisen varmistamiseksi tehdään kuntoutujan omaisten ja muiden läheisten sekä kuntoutujan kannalta tarpeellisten ammattihenkilöiden ja toimijoiden kanssa.
Kuntoutusta voidaan toteuttaa kotikäyntinä kuntoutujan arjen ympäristössä, jos se on tarpeen kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamisen ja vaikuttavuuden kannalta tai kuntoutujan terveydentilan perusteella taikka kuntoutujalle matkasta aiheutuvan rasittavuuden perusteella.
Omaisten ja muiden läheisten sekä tarpeellisten ammattihenkilöiden ja toimijoiden ohjausta tehdään terapioiden yhteydessä. Lisäksi Kansaneläkelaitos voi järjestää erityisistä syistä omaisen tai muun läheisen ohjauskäyntejä kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kansaneläkelaitos voi myös järjestää omaisen tai muun läheisen osallistumisen moniammatillisiin kuntoutuspalveluihin, jos se on perustellusti tarpeen kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
********
EDIT 26.1.2019:
Yritin löytää yhden tähän kilpailutukseen liittyvän jutun linkitettäväksi. Sitä etsimääni en nyt löytänyt, mutta tässä Neuroliiton sivuilla oleva juttu sekä myös tässä yksi asiaa sivuavista monista kirjoituksista. Ja Kelan ilman aivoja toteutettuihin kilpailutusasioihin liittyy myös tämä juttu sekä yhden palveluntarjoajan tekemä video Järjenkäyttö ja ennen kaikkea asioiden katsominen kokonaisuutena olisi suotavaa.
Yritin löytää yhden tähän kilpailutukseen liittyvän jutun linkitettäväksi. Sitä etsimääni en nyt löytänyt, mutta tässä Neuroliiton sivuilla oleva juttu sekä myös tässä yksi asiaa sivuavista monista kirjoituksista. Ja Kelan ilman aivoja toteutettuihin kilpailutusasioihin liittyy myös tämä juttu sekä yhden palveluntarjoajan tekemä video Järjenkäyttö ja ennen kaikkea asioiden katsominen kokonaisuutena olisi suotavaa.
No huh, mikä vääntö. Oliskohan ne lausunnot hautautuneet jonnekin, jos et olisi itse kysellyt perään.
VastaaPoista